Exact Live is het grootste evenement in de Benelux voor ondernemers en professionals in de financesector. De zevende editie van het populaire event vond dit jaar plaats op 10 oktober. Deborah Nas maakte hier haar opwachting als spreker en gaf een lezing voor ruim 6.000 enthousiaste eventbezoekers.

Techskills jongste generatie voorbode van toekomst

Als hoogleraar, bestuurder, ondernemer en moeder vervult Deborah uiteenlopende en totaal verschillende rollen. Opvallend genoeg komt ze in al deze rollen geregeld in aanraking met technologie. Is het niet om als ondernemer een nieuw innovatieproces te ontwikkelen, dan is het wel als moeder die zich verwondert over de technologische vaardigheden van haar zoontje.

Het zijn namelijk juist de techskills van de jongste generatie die een voorbode vormen van datgene wat er op technologisch vlak staat te gebeuren. Tijdens haar lezing draagt Deborah onder meer het treffende voorbeeld aan van zoontje Jordan, die voice-assistent Siri de profielnaam van zijn vaders iPhone liet veranderen. En dat terwijl zijn ouders zich maar afvroegen hoe de naam nu in hemelsnaam veranderd kon zijn – de kinderen kunnen immers nog niet lezen of schrijven!

Het voorbeeld mag dan hilarisch zijn, het toont wel aan hoe kunstmatige intelligentie zoals Siri alsmaar slimmer wordt en spraakopdrachten steeds beter leert begrijpen. Dat betekent dat de nieuwe generatie kinderen compleet anders opgroeit dan wijzelf. Jonge kinderen ervaren interactie met robots en bouwen er zelfs een vertrouwensband mee op. Het gevolg: de technologie is een integraal onderdeel van hun leven en vergaart een eindeloze hoeveelheid informatie.

Hoe bedrijven inspelen op technologische ontwikkeling

Nu is bovenstaande niet alleen van toepassing op jonge kinderen. Ook volwassenen gaan mee in deze trend en integreren nieuwe technologieën in hun leven. Slimme bedrijven spelen hierop in en proberen zoveel mogelijk data te verzamelen en te analyseren. Want hoe beter zij de consument begrijpen, hoe effectiever ze kunnen inspelen op zijn behoeften en hem dagelijkse taken uit handen kunnen nemen.

Dezelfde principes zijn ook van toepassing op de werkvloer, legt Deborah haar publiek uit. Ook de finance sector zal bijvoorbeeld ingrijpend veranderen onder invloed van kunstmatige intelligentie. Bestaande business modellen veranderen en hierop zullen ondernemingen inspelen met nieuwe producten en diensten.

Voor ambitieuze bedrijven is het cruciaal om deze ontwikkelingen nauwgezet te volgen en kunstmatige intelligentie waar mogelijk ook zelf te implementeren. De bedrijven die hiermee wachten, lopen in de praktijk namelijk al snel achter de feiten aan. De technologische ontwikkelingen verlopen razendsnel en ook de concurrentie zit niet stil. Speel je hier met je organisatie wél tijdig op in en leer je juist sneller dan je concurrenten? Dan neem je een enorme voorsprong!