Ongelofelijk veel startups bieden tegenwoordig innovatieve producten en diensten voor het onderwijs. Artificial Intelligence (AI) speelt hierin vaak een hoofdrol. Dit zijn 3 bedrijven die AI gebruiken om het onderwijs te ondersteunen:

Gezichtsherkenning van Face++
Face++ specialiseert zich in het toepassen van AI voor gezichtsherkenning voor allerlei sectoren. De Chinese startup Megvii – het moederbedrijf achter Face++ – is in 2011 opgericht en heeft sindsdien ruim $600 miljoen opgehaald bij investeerders. Het bedrijf kan hiermee zijn technologie in hoog tempo ontwikkelen.

De Face++-technologie wordt o.a. toegepast om fraude in online opleidingen te voorkomen. De computercamera en Face++-software identificeren of degene die het diploma krijgt ook echt de persoon is die de toetsen maakt.
Ook voor aanwezigheidsdetectie in de klas heeft de technologie zijn nut. Leraren kunnen het bovendien inzetten als hulpmiddel, want het systeem kan real time de gezichtsuitdrukking van leerlingen analyseren en aangeven wie de stof wel en niet snapt.

Face++ wordt toegepast in het Chinese onderwijs en vele andere segmenten.

Sense: ‘persoonlijke’ feedback ongeacht het aantal studenten
Het aantal studenten in universiteiten wordt steeds groter. Dit brengt een uitdaging met zich mee voor het nakijken van toetsen en opdrachten. Een computer kan multiple choice toetsen makkelijk afhandelen, maar dat geldt tot op heden niet voor open opdrachten.
Het Amerikaanse Sense ontwikkelt hier een oplossing voor. Data toont aan dat er voor open vragen en opdrachten slechts een beperkt aantal oplossingsrichtingen is. De software van Sense identificeert op basis van alle antwoorden welke oplossingsrichtingen dat zijn. De docent geeft vervolgens uitgebreid feedback op iedere oplossingsrichting.

Hoewel dit natuurlijk niet hetzelfde is als 1-op-1 feedback, is het een interessante manier om grote groepen studenten inhoudelijk feedback te geven op open opdrachten.

In 2 minuten een dyslexie vaststellen met Lexplore
Het Zweedse Lexplore combineert eye-tracking software met AI om het leesniveau van kinderen vast te stellen en de kans te bepalen dat een kind dyslexie heeft. De software geeft ook aanbevelingen om het leesniveau te verbeteren.

De techniek is gebaseerd op 30 jaar wetenschappelijk onderzoek. De oplossing van Lexplore kan helpen om bij kinderen al op jonge leeftijd uitdagingen in het leren lezen te herkennen en hier tijdig op in te springen.