Artificial Intelligence (AI) is niet nieuw. Zoals vele technologieën die ineens populair worden, zijn wetenschappers en experts al tientallen jaren bezig met de ontwikkeling ervan. Ik heb de belangrijkste mijlpalen in de ontwikkeling van AI op een rij gezet:

1950

Alan Turing, de geestelijk vader van de computerwetenschappen, doet de volgende uitspraak: “A computer would deserve to be called intelligent if it could deceive a human into believing that it was human.” Vandaag de dag noemen we dit de ‘Turingtest’.

1956

John McCarthy nodigt een groep onderzoekers uit om na te denken over het concept van ‘thinking machines’. Hij introduceert het begrip Artificial Intelligence.

1966

MIT ontwikkelt het eerste algoritme dat taal beheerst en antwoord kan geven. Alleen met tekst op het scherm (geen spraak) en nog niet lerend van de interactie met mensen, maar we kunnen het toch zien als de overgrootmoeder van Alexa en Siri.

1969

Stanford host de eerste internationale conferentie over Artificial Intelligence (IJCAI).

1979

The Stanford Cart, ontwikkeld in het Stanford AI Lab, is het eerste autonome ‘voertuig’ (het rijdt rond in een kantoorruimte)

1988

IBM publiceert een paper dat de basis legt voor automatisch vertalen, waarbij het concept van kansberekening geïntroduceerd wordt. Dit veroorzaakt een koerswijziging in AI: systemen worden niet langer geprogrammeerd om regels te bepalen, maar om de waarschijnlijkheid van de juiste uitkomst te verbeteren. Dit lijkt meer op menselijke intelligentie.

1997

Deep Blue verslaat wereldkampioen schaken Garry Kasparov. Het nieuws gaat de hele wereld over en maakt AI bekent bij het grote publiek. Tot dat moment dachten we dat schaken menselijke creativiteit en intelligentie vereist. Vandaag de dag zouden we de aanpak van Deep Blue overigens niet meer classificeren als echte AI. Deep Blue gebruikte namelijk brute kracht om alle mogelijke zetten te analyseren; het leerde niet van het spel met zijn tegenstander.

2005

Doorbraak voor zelfrijdende voertuigen. In 2004 werd voor het eerst de DARPA Grand Challenge georganiseerd, een wedstrijd voor zelfrijdende voertuigen. Het eerste jaar haalde niemand de finish, het tweede jaar haalden 5 voertuigen de eindstreep.

2010

Microsoft introduceert de Xbox 360 Kinect: een camera en software die bewegingen vertaalt naar besturing in videogames.

2011

IBM Watson wint Jeopardy! en daarmee de prijs van $1 miljoen. Het is voor het eerst dat een computer een spel wint dat niet gebaseerd is op wiskundige regels maar op taal, en waarvoor we van mening zijn (waren?) dat creativiteit vereist is.

2011

Apple introduceert Siri, de eerste op spraak gebaseerde smartphone interface voor het beantwoorden van vragen, het doen van aanbevelingen en het uitvoeren van taken.

2012

Stanford en Google publiceren een artikel over ‘Large Scale Unsupervised Learning’, waarbij de menselijke arbeid van het labelen van data overbodig wordt gemaakt. Het systeem maakt gebruik van gelaagde neurale netwerken, oftewel ‘Deep Neural Networks’, om te kunnen leren zonder menselijke input.

2016

AlphaGo van Deep Mind (nu onderdeel van Google) verslaat wereldkampioen Go-speler Lee Sedol. Alhoewel de zetten in Go wiskundig kunnen worden beschreven, wordt de brute-kracht-aanpak die in het schaken werd gebruikt te traag. AlphaGo maakt gebruik van neurale netwerken en leert van tegenstanders.

2017

AlphaGo Zero verslaat alle eerdere versies van AlphaGo keer op keer. AlphaGo zero heeft Go leren spelen door alleen tegen zichzelf te spelen, dus niet door te leren van menselijke – of andere – spelers). Dit is een doorbraak in ‘unsupervised learning’.

2018

Waymo lanceert de eerste taxidienst met zelfrijdende voertuigen. Deze is alleen beschikbaar voor 400 ‘early riders’ in Phoenix en er zit nog steeds een bestuurder in de minivan. Desalniettemin is het een mijlpaal binnen de ontwikkelingen van Mobility as a Service (MaaS).

2018

Google lanceert Google Duplex, een AI-spraaktechnologie waarmee een computer niet meer van een mens te onderscheiden is aan de telefoon. Een selecte groep gebruikers kan hun Google Assistant nu telefonisch een restaurant laten reserveren. Meerdere functionaliteiten en beschikbaarheid voor een bredere groep gebruikers komen later.