5 simpele strategieën voor innovatie

Je wilt de bestaande markt uitdagen met een onderscheidend en aantrekkelijk aanbod voor je klanten. De strategieën hieronder helpen je via vijf vragen om meer toegevoegde waarde te creëren voor jullie klanten en de maatschappij.

  • Verwijderen: Welke factoren die vanzelfsprekend zijn in de markt kunnen jullie verwijderen? Bijvoorbeeld: De producten van de Vegetarische Slager voor vleesliefhebbers, maar dan zónder dierlijk vlees.

 

  • Creëren: Welke factoren moeten gecreëerd worden die de bestaande markt niet biedt? Bijvoorbeeld: André Rieu die de markt voor klassieke muziek opschudde door de stoffige en statische concertzalen in te ruilen voor stadions en openluchttheaters. Hij creëerde toegankelijke en dansbare concerten met spectaculaire en ongeëvenaarde extravaganza.

 

  • Verminderen: Welke factoren moeten ruim beneden de norm worden verlaagd? Bijvoorbeeld: Lynk & Co die het mogelijk maakt om een heel goede auto te rijden via een maandelijks abonnement die elk moment opzegbaar is. In tegenstelling tot de lange contracten van leasemaatschappijen. Om het betaalbaar te maken kan je bij Lynk & Co kiezen uit slechts 2 kleuren: blauw of zwart. Daarbij heb je minder zorgen want ze nemen alle rompslomp uit handen, zoals verzekeringen en onderhoud.

 

  • Verhogen: Welke factoren moeten ruim boven de norm worden verhoogd? Bijvoorbeeld: Tesla die de concurrentie achter zich liet door stijlvolle en luxe elektrische auto’s op de markt te brengen met meer snelheid, paardenkracht, acceleratie, actieradius en energie-efficiency.

 

  • Circuleren: Welke factoren kunnen langdurig en hoogwaardig worden hergebruikt? Bijvoorbeeld: Het outdoorkledingmerk Patagonia onderscheidt zich in de markt doordat ze hun gehele keten hebben ingericht volgens de principes Repair, Reuse, Recycle. Met hun campagnes zoals ‘Don’t buy this jacket’ en hun Worn Wear-initiatieven stimuleren ze de reparatie van kleren.

Voeg meer waarde toe voor klanten met jullie innovatieve aanbod! Wat kunnen jullie Verwijderen, Creëren, Verminderen, Verhogen of Circuleren?